Vælg kategori

2 von trier   foto s ren kuhn
| | København

Von Trier Persona Non Grata

Teaterstykket Von Trier Persona Non Grata spiller lige nu i Prøvehallen. Har du kendskab til Lars Von Trier og hans historie er det er besøg væd! Det er dommen fra vores anmelder!

af Kristina Ahm

Hvis navnet Lars Von Trier ikke lige umiddelbart siger dig noget, så er det nok ikke lige teaterstykket Von Trier Persona Non Grata du skal tage ind og se. Har du derimod bare en lille anelse om, hvem han er som person, i medie billedet og et lille kendskab til hans værker – ja, så er du nok havnet det rigtige sted.

Stykket er delt op i to dele. I første akt er vi vidne til Lars von triers mere eller mindre kreative nedsmeltning og i andet akt følger vi retssagen – en mere eller mindre ”autentisk” en af slagsen – i mellem Lars von Trier og Teater V.

Teater V gør det faktisk ret elegant. Jo, hovedpersonen er Lars Von Trier og derefter også stykkets titel, men den anden hovedperson er teateret selv, Teater V. Igennem hele forestillingen formår Teater V konstant at gøre sig selv til en aktiv spiller i fortællingen – det er elegant og nærværende.

Stykket prøver på en gang at være mindst lige så provokerende som Lars von Trier selv bliver opfattet af mange, men spørgsmålet er, om det måske er navlepilleri for navlepilleriets skyld? Om den, for nogle, provokerende linje som der særligt bliver spillet på i 1. akt har sin berettelse? Ja – det har den! For hvis dette teaterstykke, der omhandler manden Lars von Trier, ikke prøver at rykke eller skubbe til nogen grænser, om end det er en teaterform eller beskuerens personlige grænser, så ville et stykke som dette ikke have din berettigelse. Og netop med det i mente, stiller Teater V som afslutning spørgsmålet ”er der grænser for ytringsfriheden?”. Om der er det, må være op til den enkelte gæst. Men jeg må sige, at Teater V i denne, lad os kalde det konceptforestilling, gør et hæderligt forsøg for at søge den grænse.


FAKTA

4 von trier   foto s ren kuhn